Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Τσικνοπέμπτη 2018Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Έχει καθιερωθεί την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. 
Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Πιστοί λοιπόν και φέτος στην παράδοση τσικνίσαμε τη γειτονιά. Από νωρίς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με σύμμαχο τον καλό καιρό, έστησε τις ψησταριές. Σιγά σιγά οι μυρωδιές μας  τρύπησαν τη μύτη! 
Ο κ. Πασχάλης, ο Γυμναστής μας, είχε αναλάβει όπως πάντα  τη μουσική και το χορό. Και το κέφι δεν άργησε να ανάψει........
Πολλά συγχαρητήρια στο Προεδρείο του Συλλόγου για την εξαιρετική οργάνωση, σε όλους τους γονείς που συμμετείχαν για τη συμμαντική τους βοήθεια και τον κ. Πασχάλη για το πολύ όμορφη παρουσία των μαθητών μας!
Καλές αποκριές σε όλους!!!! 
φωτογραφίεςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου